Blog Categories

Abonare la newsletter

Ayurveda, mai mult decât o practică de medicină holistică - un stil de viață

2020-06-29 13:11:19 0 By: Rawboost team Times Read: 156
Ayurveda, mai mult decât o practică de medicină holistică - un stil de viață


Ayurveda, mai mult decât o practică de medicină holistică - un stil de viață


Ayurveda este unul dintre acele cuvinte pe care cunoscătorii wellness îl folosesc destul de des - „Am integrat maca în alimentația mea pentru că este un remediu venerat în cultura ayurvedică datorită proprietăților terapeutice ale acesteia” sau „ Vom face câteva poziții de yoga, deoarece, după Ayurveda, stimulează digestia și elimină toxinele. ”

Deși această formă de medicină tradițională există de aproximativ 5.000 de ani, majoritatea occidentalilor o consideră un trend modern.

Ce este de fapt Ayurveda? 

Ayurveda se poate traduce ca „știința vieții” și reprezintă cel mai vechi și complex sistem medical. Abordarea holistică a medicinei ayurvedice are ca scop descoperirea și tratarea cauzelor profunde care duc la o anumită stare de sănătate. Aceasta combină practici speciale, o alimentație echilibrată, remedii din plante și uleiuri, pentru prevenirea și tratarea afecțiunilor cauzate de dezechilibre apărute în organism.

Ayurveda este practicată în continuare și în zilele noastre, ca un stil de viață care pune accent pe restabilirea echilibrului și armoniei organismului.

Deși înțelegerea acestor practici antice necesită timp de studiu, există câteva lucruri pe care oricine le poate face pentru a experimenta puțin din lumea minunată a Ayurvedei.

Sfaturi Ayurvedice ușor de aplicat în viața de zi cu zi

Ayurveda te ghidează în adoptarea unui stil de viață sănătos, în armonie cu natura, pentru a-ți restabili echilibrul fizic și mental. Iată câteva reguli de bază în Ayurveda, pe care ai putea să le pui în practică fără prea mult efort.

Mănâncă conștient

De câte ori se întâmplă să iei în fugă un sandwich sau un covrig și să-l înfuleci în timp ce conduci? Sau să mănânci o salată în fața televizorului? Conform practicilor ayurvedice, acesta nu este un mod corect și recomandat de a mânca. 

Starea de spirit este direct legată de procesele interne ale organismului. Atunci când mâncăm conștient, mâncarea trece cu mai mare ușurință prin sistemul nostru digestiv, unde este digerată, asimilată și absorbită în același mod. Conform filosofiei Ayurveda, este bine să nu mâncăm atunci când suntem obosiți, supărați, plictisiți, nervoși ș.a.m.d., pentru că starea noastră poate crea indigestii sau alte probleme digestive. Mâncatul conștient este și o modalitate de a ne însuși activarea semnalelor pe care ni le transmite propriul corp și de a învăța să trăim fiecare moment cu adevărat conștienți de ceea ce mâncăm.  

Include 6 tipuri de gusturi

În practicile ayurvedice nu există doar 4 tipuri de gust, ci 6: dulce, sărat, amar, acru, iute și astringent. Este recomandat ca toate cele 6 gusturi să fie incluse la fiecare masă principală din zi. Fiecare gust stabilește un anume tip de echilibru, așa încât incluzându-le pe toate îți vei echilibra apetitul și, mai important, digestia.

Bea apă caldă sau chiar fierbinte cu sorbituri mici la mesele principale

Ayurveda pune mare accent pe digestie, pentru că de aici încep multe dintre dezechilibrele noastre fizice. Cu cât reușim să ne îmbunătățim digestia, cu atât vom preveni mai ușor problemele care pot apărea. Lichidele calde încurajează procesul de digestie, iar cele reci îl împiedică. Acesta este unul dintre sfaturile ayurvedice care poate fi urmat ușor, fără a face ajustări prea mari în programul zilnic.

Schimbă felurile de mâncare și experimentează cât mai mult

În amestecurile de ierburi ayurvedice se folosește planta întreagă, nu se extrag doar substantele active din aceasta. La fel se întâmplă și în dietă, cel mai sănătos mod de a mânca fiind consumarea alimentelor întregi, în stare cât mai naturală, fructe și legume care nu au fost crescute industrial și alimente naturale, organice. Practicile ayurvedice nu corespund cu fascinația contemporană față de dietele exclusiviste: cea fără glucide, fără grăsimi sau cea bazată doar pe sucuri din fructe sau legume.

Din perspectiva ayurvedică, orice aliment natural, dacă este folosit exclusiv, este prin definiție insuficient pentru a realiza echilibrul nutritiv al organismului.

Mănâncă o întreagă varietate de alimente pentru a primi toate substanțele de care ai nevoie: cereale integrale, fasole, linte, legume, fructe, lactate, nuci, ulei de măsline, condimente și bineînțeles, apă. Fiecare dintre ele are propriul rol, bine definit, fără de care echilibrul nu poate fi complet. Fiecare masă ar trebui să fie o sărbătoare pentru toate simțurile tale: atunci când pe farfurie vezi un întreg amestec de culori, texturi, forme și arome, sucurile tale gastrice sunt stimulate, iar atât corpul, cât și mintea ta se vor bucura de acea experiență culinară.

Include ghimbir, ierburi aromate și plante medicinale în meniul tău zilnic

Ayurveda consideră ghimbirul „condimentul minune” – medicamentul universal, pentru că are multe valențe. Ghimbirul poate fi folosit ca remediu în caz de răceli sau gripe, dureri de gât, indigestii, febră, crampe menstruale și multe altele. Fiind un condiment, este ușor de încorporat în alimentația zilnică sau în băuturile pe care le consumăm. 

Ierburile aromate și plantele medicinale sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a ușura digestia, de a curăța corpul de toxine și de capacitatea lor de a transporta mai ușor substanțele nutritive către celule, țesuturi și organe. În dieta ayurvedică, plante medicinale precum Ashwagandha, Moringa sau Triphala sunt în general folosite în smoothie-uri, sucuri sau mâncăruri. Amestecă-le în puțin ulei de măsline și adaugă-le peste mâncarea gătită, prepară-ți un smoothie delicios și starea ta de bine se va schimba cu siguranță în bine.

 Fă-ți un program zilnic și respectă-l

O provocare, pentru mulți dintre noi: să ne facem un plan zilnic pe care să-l și urmăm! În special pentru cei care au și un program zilnic ce depinde de mai mulți factori. Ayurveda te ghidează în crearea unui ritm potrivit pentru viața ta, care include un stil de viață sănătos în armonie cu natura înconjurătoare.

Crearea și respectarea unui program aduce cu sine stabilitate și echilibru și ne protejează sănătatea.

 

Potrivit principiilor Ayurveda, fiecare dintre noi avem nevoi unice pe care ne bazăm echilibrul personal. Având în vedere că dieta este unul din principalele instrumente ayurvedice în atingerea echilibrului, există diete personalizate în funcție de vârstă și sex, de funcționalitatea țesuturilor și de nivelul toxinelor din organism. Cu toate că stabilirea dietei depinde de mulți factori personali, respectând sfaturile ayurvedice prezentate mai sus, îți poți restabili echilibrul și armonia organismului.

Tags: Ayurveda

Comments

Write Comment

Bazat pe OpenCart
Rawboost Smart Food Srl © 2020

Contactează-ne!

Locația noastră

Calea Ploiesti 29, Targoviste Dambovita

0345401455