Comandă telefonic 0755 917 930 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
Sănătate

Explicația raportului dintre acid și alcalin

 

Corpul nostru lucrează în mod constant să-și mențină un pH optim (prin fluidele sale). Cu toate acestea, în zilele noastre, mulți oameni experimentează o încărcătură acidă crescută datorită unei alimentații prea bogate în mâncăruri procesate și proteine, în timp ce consumul de fructe si legume sau alte mâncăruri alcaline este mult prea scăzut. Se adaugă și nivelul mare de stres, cauzat, în parte, și de stilul de viață neadecvat. Corpul uman are propriile mijloace de eliminare a acizilor, dar, atunci când încărcătura acidă este prea mare, corpul se luptă s-o elimine prin intermediul plămânilor, rinichilor, pielii și, mai important, prin intermediul sistemelor tampon din fluidele corpului.

Structura corpului nostru are un raport 80% alcalin și 20% acid. Acesta este motivul pentru care trebuie să consumăm aproximativ 80% alimente alcaline și 20% alimente acide (se vorbește și despre varianta de 60% alcalin și 40% acid pentru întreținere, în timp ce 80/20 este pentru refacerea sănătății). Scara pH-ului este de la 0 la 14, 7 fiind neutru. Ceea ce este sub 7, este acid, iar ceea ce este peste 7, este alcalin. pH-ul sângelui uman ar trebui să fie ușor alcalin ( 7.35 – 7.45 ).

 

De ce echilibrul dintre acid/alcalin este important

Sistemele tampon din fluidele corpului nostru mențin pH-ul optim; însă, atunci când încărcătura acidă este mare, aceasta este în detrimentul ţesuturilor din corpul nostru. Fluidele corpului nostru au nevoie de minerale alcaline (calciu, magneziu, potasiu și sodiu) pentru a neutraliza acizii și a-i elimina. Aceste minerale alcaline pot fi furnizate prin alimentație, dar atunci când dieta noastră nu poate furniza cantitățile necesare, aceste minerale sunt luate din rezervele aflate în corp și sunt absorbite din oase, mușchi și organe. În timp, aceste minerale alcaline aflate în corp se pot epuiza, rezultând complicații pe termen lung.

Celulele din corpul nostru sunt umplute şi înconjurate cu fluid corporal care trebuie să fie menţinut cu un pH uşor alcalin. Aceste celule constituie blocul constructor al ţesuturilor, muşchilor şi organelor; prin urmare, este vital ca acestea să crească într-un mediu alcalin optim. Când nu furnizăm corpului nutrienţii necesari pentru a menţine un echilibru acid-alcalin, corpul poate deveni supraîncărcat. Celulele noastre pot deveni uşor acide, determinând un nivel scăzut de oxigen, malnutriţia şi inerţia acestora. Acest lucru afectează abilitatea lor de a-şi îndeplini în mod eficient funcţiile ce le revin.

Un mediu acid va scădea capacitatea corpului de a absorbi minerale şi alţi nutrienţi, va scădea producerea de energie în celule, va scădea abilitatea acestuia de a repara celulele vătămate, va scădea abilitatea acestuia de a elimina metalele grele, va creşte numărul celulelor tumorale. Corpul va fi, astfel, mult mai predispus la oboseală şi îmbolnăvire.

De exemplu, ţesuturile canceroase sunt acide, în timp ce ţesuturile sănătoase sunt alcaline. La un pH uşor peste 7.4, celulele canceroase devin inactive, iar la un pH de 8.5, celulele canceroase vor muri, în timp ce celulele sănătoase vor trăi.  Acest lucru a dus la o varietate de tratamente bazate pe creşterea alcalinităţii ţesuturilor, cum ar fi o dietă vegan riguroasă, sucuri şi suplimente cu minerale alcaline cum ar fi calciu, potasiu, magneziu, cesiu şi rubidiu.

 

Cum obţinem mai mult alcalin?

Este imposibilă evitarea producerii de acid în corp, deoarece acizii sunt produşi ca parte a metabolismului zilnic. Cu toate acestea, este posibilă minimizarea cauzelor inutile de aciditate, cum ar fi evitarea cantităţilor excesive de mâncăruri acide.

Mâncărurile cauzatoare de aciditate sunt carnea, lactatele, cerealele şi zaharurile, în timp ce mâncărurile alcaline constau în legume, fructe, nuci şi seminţe. Cele mai alcalinizante alimente sunt fructele dar si legumele verzi, în principal, datorită conţinutului de clorofilă (pigmentul verde). Este important de reţinut că, deşi multe dintre alimentele cauzatoare de aciditate sunt bune şi fac parte, în mod necesar, din alimentaţia noastră zilnică, dacă sunt consumate în exces, acestea pot cauza o acumulare de acizi în corpul nostru.

În mod ideal, alimentaţia noastră constă într-o pondere de 60%-80% alimente alcaline şi doar 20%-40% alimente acide. Cu toate acestea, realitatea de zi cu zi ne arată un raport la polul opus, produsele de panificaţie, carbohidraţii rafinaţi, carnea şi lactatele formând cea mai mare parte din alimentaţia zilinică.

Pe lângă consumarea alimentelor alcaline, este esențială mărirea consumului de apă. Mulţi dintre noi nu consumăm suficientă apă, lucru care poate afecta abilitatea corpului nostru de a elimina acizii. Dacă sunteţi deshidratat, corpul nu va avea suficientă apă care să-i permită eliminarea completă a „deşeurilor” prin rinichi. Aceste „deşeuri” pot, în cele din urmă, să se acumuleze în alte organe şi ţesuturi, determinând reducerea funcţiei lor, având, astfel, un impact asupra întregii vieți. Consumarea a cel puţin doi litri de apă pe zi (mai mult în sezonul cald sau în caz de efort fizic solicitant) este foarte importantă pentru sprijinirea rinichilor în eliminarea acizilor.

 

Adaugă comentariul tău
Înscrie-te gratuit la newsletter-ul nostru lunar
pentru o doză de inspirație!
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimer
Copyright 2024 Rawboost | Smart Food. Toate drepturile rezervate.
Str. Griviței nr. 12, Baia Mare, CUI 20063615, J24/510/2022